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ESBG Response to the European Banking Authority Consultation Paper on the 
draft Guidelines on limited network exclusion under PSD2 

 
The European Savings and Retail Banking Group (ESBG) welcomes the 
opportunity to respond to this public consultation from the European Banking 
Authority on the draft Guidelines on limited network exclusion under PSD2.  
 
ESBG and its Members welcome the EBA initiative to provide more clarity on the 
provision set forth in Article 3(k) PSD2. ESBG and its members are generally 
positive to the implementation of the draft Guidelines aiming to harmonize the 
application of the Limited Network Exclusion (LNE) under PSD2. 
 
ESBG and its members acknowledge that a fragmented application of the LNE 
rule in Europe leads to an unlevel playing field. There is also a big difference 
in cost to offer a service exempted from PSD2 in relation to services in scope, 
so a harmonized interpretation is also vital in terms of competition reasons. 
Further, we believe that a transparent and clear application is relevant from a 
consumer protection perspective. Indeed, when paying with a card that is 
issued under the LNE, consumers cannot benefit from the protection rules that 
apply under PSD2. 
 
On a general level we also see the need to clarify whether or not internet-
based platforms with business models based on continuous growing lists of 
connected service provides could qualify for the limited network exemption. 
There are currently disturbing examples of internet platforms that have 
successfully notified exclusions under Article 3(k)(i) in several member states. 
 
Finally, the principle ‘same activity, same rules’ would imply that the same 
rules apply to both regulated and non-regulated entities when providing 
services under the LNE. 
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Q1. Do you have comments on Guideline 1 on the specific payment instruments 
under Article 3(k) of PSD2? 
 
GL 1.12 states that the issuer of a payment instrument under Article 3(k) can be 
established in a Member State different from the Member State whose 
competent authority has received the notification ender Article 37(2) which it is 
assumed that EBA means is also the Member State where the payment service 
users are residing. It is our understanding that this does not necessarily imply 
that one and the same payment instrument issued under Article 3(k) can be 
used in several different Member States. If so – it should be clarified if EBA is of 
the opinion that cross border functionality is consistent with the purpose of the 
exclusion. 
 

 
 
Q2. Do you have comments on Guideline 2 on the limited network of service 
providers under Article 3(k)(i) of PSD2? 
 
GL 2.1 
Networks of service providers which are growing continuously should not be 
eligible for the limited network exemption. This should be suggested as a 
disqualifying factor in the guidelines or at least a factor that heavily weighs 
against an exclusion. Could one fuel card be exempted although it can be used 
for all existing gas stations within the EEA? 
 
GL 2.1.c), GL 2.2.a) and para 24  
Although the European Commission indicates their view that there is no 
geographical limitation to the provision of services under Article 3(k)(i), while 
at the same time PSD2 allows Competent Authorities to take geographical 
limitation into account when assessing the applicability of the use of the 
exemption, the EBA suggests leaving this question open – calling it a flexible 
approach. We do not view the so-called flexible approach as being helpful for 
Competent Authorities nor other industry participants since the “flexible 
approach” opens up for arbitrary and incoherent decisions that would threaten 
to further distort competition on the payment instrument market. As of today, 
some countries accept a limited network exempted card to be used cross 
border and some countries do not. We suggest that a geographical limitation 
limiting the use of excluded payment instruments to individual member states 
should be viewed as the main rule with exceptions only in cases that are 
especially motivated due to e.g., cross border areas that are commercially 
highly integrated.  
 
Para 25 
On the topic of different examples of existing limited networks, we suggest not 
adding the following proposed potential requirements to the background and 
rational section of the proposed guidelines due to being far too extensive as 
well as impractical to assess:  
- A specific region with local producers of foods and services. 
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- Stores within a town, which are registered in the local town chamber of 
commerce. 
 
GL 2.1.b) 
We suggest adding to this criterion whether the envisaged maximum number 
could be expected to increase over time. 
 
Para 26 
We suggest not adding this paragraph in the background and rational section 
of the proposed guidelines as it could be perceived as proposing a manner to 
circumvent the limitations set to contain the use of the exemption. The 
proposed set up could be assumed to create paperwork without the added 
value that should be provided by the explained rational for regulatory 
guidelines.  
 
GL 2.2.g)  
Whereas the network is centralised or decentralised would need to be 
elaborated in terms of added risk. If this is not done, we suggest removing this 
indicator as it does not guide the regulator when assessing the applicability of 
the exclusion. 
 

 
 
Q3. Do you have comments on Guideline 3 on the instruments used within the 
premises of the issuer under Article 3(k)(i) of PSD2? 
 
No comment. 
 

 
 
Q4. Do you have comments on Guideline 4 on the limited range of goods or 
services under Article 3(k)(ii) of PSD2? 
 
As a general comment we suggest including examples indicating what goods or 
services that cannot be assessed as having a functional connection between 
them. Could for example a range of goods mixing fuel and victuals be corralled 
in the concept of “limited range of goods or services”? Given that today’s 
supermarkets typically offer hundreds of thousands of goods of various 
categories we see a strong need to reach a common definition of the concept 
of limited range of goods or services.  
 
4.4.f)  
Same comment as concerning GL 2.2.g) above. Whereas the network is 
centralised or decentralised would need to be elaborated in terms of added risk. 
If this is not done, we suggest removing this indicator as it does not guide the 
regulator when assessing the applicability of the exclusion. 
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Q5. Do you have comments on Guideline 5 on the provision of services under 
Article 3(k) of PSD2 by regulated entities? 
 
In general, we would like to emphasise that regulated entities are allowed to 
provide services under Article 3(k) PSD2. Article 18(1)(c) PSD2 explicitly states 
that payment institutions are allowed to engage in business activities other than 
the provision of payment services. There is no legal basis for imposing any 
restrictions for regulated entities providing such services other than those 
explicitly stated in Article 3 (k) PSD2. In addition, a level-playing field between 
regulated and non-regulated entities in the provision of services under Article 3 
(k) PSD2 must be ensured. 
 
Guideline 5.2.  
We agree that it is important to distinguish regulated payment services from 
services provided under Article 3(k) PSD2. This can however be achieved by 
clearly communicating the usability of instruments issued under Article 3(k) 
PSD2 and the limitations of their usability (such as limited network acceptance, 
no cash-out etc.). This information is typically already provided in the terms and 
conditions of these instruments and ensures that the customers are aware of 
the limited usability of such services. However, we do not see a legal basis for 
requiring regulated entities to use a different brand name or separate legal 
entities when providing services under Article 3(k) PSD2. Such restriction would 
create a competitive disadvantage for regulated entities and could obstruct 
regulated entities from providing such services. A level-playing field between 
regulated and non-regulated entities in the provision of services under Article 
3(k) PSD2 must be ensured. Furthermore, the legal right of payment institutions 
to use their usual brand must remain unaffected. To ensure a clear distinction 
between regulated payment services and services under Article 3(k) PSD2 it 
would be sufficient to use different product names when providing services 
under Article 3(k) PSD2. In addition, the standardised terminology of payment 
services introduced by the Payment Accounts Directive 2014/92/EU already 
ensures that the most representative services linked to a payment account are 
clearly distinguished from other services. 
 
Guideline 5.3.  
We agree that it is important to distinguish regulated payment services from 
services provided under Article 3(k) PSD2. This can however be achieved by 
clearly communicating the usability of instruments issued under Article 3(k) 
PSD2 and the limitations of their usability (such as limited network acceptance, 
no cash-out etc.). This information is typically already provided in the terms and 
conditions of these instruments and ensures that the customers are aware of 
the limited usability and protection of such services. As a consequence, there is 
no need to further inform customers that they do not benefit from the 
protection for payment services users under PSD2. In addition, introducing such 
a requirement only for regulated entities would create a competitive 
disadvantage for regulated entities. A level-playing field between regulated and 
non-regulated entities in the provision of services under Article 3(k) PSD2 must 
be ensured. 
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Q6. Do you have comments on Guideline 6 on the notifications under Article 
37(2) of PSD2? 
 
No comment. 
 

 
 
Q7. Do you have comments on Guideline 7 on the limited network under Article 
3(k)(iii) of PSD2? 
 
No comment. 
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About ESBG (European Savings and Retail Banking Group) 

 
ESBG is an association that represents the locally focused European banking sector, 
helping savings and retail banks in 18 European countries strengthen their unique 
approach that focuses on providing service to local communities and boosting SMEs. An 
advocate for a proportionate approach to banking rules, ESBG unites at EU level some 
885 banks, which together employ 656,000 people driven to innovate at 48,900 outlets. 
ESBG members have total assets of €5.3 trillion, provide €1 trillion billion in corporate 
loans, including SMEs, and serve 150 million Europeans seeking retail banking services. 
ESBG members are committed to further unleash the promise of sustainable, responsible 
21st century banking.  

 

 

 
European Savings and Retail Banking Group – aisbl 
Rue Marie-Thérèse, 11 ￭ B-1000 Brussels ￭ Tel: +32 2 211 11 11 ￭ Fax : +32 2 211 11 99 

Info@wsbi-esbg.org ￭ www.wsbi-esbg.org 
 
Published by ESBG. October 2021. 

 


