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London, 27th January 2017 

Response to the Draft Guidelines on the Assessment of the Suitability of 

Members of the Management Body and Key Function Holders 

About Nestor Advisors and CGscope 

Nestor Advisors is a London-based consultancy focusing exclusively on corporate governance.  

Most of our clients are in the financial sector but we also have significant experience in other 

sectors such as power, oil and gas, mining and ITC.  We have worked with the boards of several 

UK and European banks and companies on various aspects of governance, including research 

and data mining.  We have also helped transform the governance of several large banks and 

companies in the Middle East, Africa, and Latin America.  Nestor Advisors regularly publishes a 

comparative study on the governance of the largest 25 European banks.  Additionally, we are 

often asked to contribute to policy initiatives on governance and have advised, among others, 

the EU Commission, the EBRD, the IFC/World Bank, and Sir David Walker in his review of UK 

bank governance.  Our managing director has also given evidence to the UK Parliament’s 

Committee on Banking Standards in the context of the preparation of the new Banking Act.   

CGscope is a data analytics company, founded in 2016 by the partners of Nestor Advisors, and 

based in London.  CGscope researches and analyses financial institutions’ governance 

arrangements in order to provide benchmarking services. 

Response to the Consultation 

Question 2: Are the subject matter, scope and definitions sufficiently clear? 

Art. 88.2(b) of CRD IV requires a periodical, and at least annual, assessment of the structure, 

size, composition and performance of the management body. Art 88.2(c) requires a periodical, 

and at least annual, assessment of the knowledge, skills and experience of individual members 

of the management body and of the management body collectively.  The Draft Guidelines on 

Internal Governance, currently under consultation, require in their paragraph 22 a periodic 

internal governance review that addresses many aspects of the board’s work.  Paragraphs 20c 

and 26ii of the Draft Guidelines on the Assessment of the Suitability of the Members of the 

Management Body and Key Function Holders (the ‘Draft Guidelines’) provide for individual and 

collective suitability assessment as ‘as part of the review of the internal governance 

arrangements by the management body’.  Paragraphs 143-144 determine the scope of these 

assessments.  Finally, most listed banks would need to comply with national member state 

codes of corporate governance, which require annual board reviews, usually on a “comply or 
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Explain” basis.  Given the variety of ‘assessment’ requirements, it would be useful for the 

EBA/ESMA to clarify the relationship between them in the Draft Guidelines.   

Question 7: Are the guidelines within Title II regarding the notions of suitability appropriate 

and sufficiently clear? 

Some additional clarity might be required as regards the meaning of ‘independence of mind’ 

and its consequences as per paragraphs 74 and 75.  We view the concept as a character trait 

that should be a requirement for every member of the management body (including 

executives, shareholder representatives etc.).  There is no reason to believe that even if a 

director is a former employee, a member of the shareholding family or a current/former 

executive, he/she should not have the candour to form, express and argue their opinions in 

ways that might not actually serve a specific agenda of another party.  The Draft Guidelines 

seem to adopt the same view, but require some additional clarity.  Specifically, it is not clear 

whether the situations listed in paragraph 77 have as their only consequence the need to 

recognise a conflict and take suitable mitigating actions (abstain form decision making etc.) as 

per paragraph 79-81, or whether they might also preclude the appointment of a member.  

While the former is absolutely fitting for the purpose of preserving the integrity of decision-

making, the latter might actually create serious confusion if read in conjunction with the 

‘formal’ independence requirements of paragraphs 123 and 124.   

Question 10: Are the guidelines within Title V regarding the suitability policy and governance 

arrangements appropriate and sufficiently clear?  

According to paragraph 102, ‘the compliance function should analyse how the suitability policy 

affects the institution’s compliance with legislation, regulations, internal policies and 

procedures, and should report all identified compliance risks and issues of non-compliance to 

the management body, both in its management and supervisory functions’.  This assigns the 

review of the suitability policy’s impact exclusively to the compliance function.  We see no 

reason for such ‘micromanaging’. Some institutions might prefer the Company Secretariat or 

legal to ‘own’ the impact analysis of the suitability policy and report findings to the Chairman 

or the nomination committee, while the execution of the compliance plan would normally be 

under the oversight of the audit committee.  Other institutions might feel more comfortable 

with a review by legal or internal audit.  Furthermore under paragraph 105, the Draft 

Guidelines envisage a scenario whereby the internal audit function would provide 

recommendations to the management body on the design, implementation and effectiveness 

of the suitability policy.  There is no reason not to allow freedom of choice in this respect.  

Ultimately, the ‘owner’ of the review should be the board and it should be in its discretion to 

assign the review to either an external or an internal party.  

As per our previous comment under paragraph 102, we believe there is no reason to require 

the HR function specifically to have a ‘focused’ role in the board nomination process.  Banking 



  
 

 

3  

practice varies on the function that supports the nomination process and in many institutions 

it is the Company Secretariat that underpins the process. In our opinion, it is better to leave 

the choice of support to the nomination committee and the board.   

According to paragraph 124a, a member of the management body in its supervisory function 

should not be considered independent if, “… the member is a substantial shareholder of the 

CRD- institution, has a material financial connection with the CRD-institution, is an officer of, or 

is otherwise associated with a substantial shareholder of the CRD-institution.  For this purpose 

shares received as part of remuneration should not be taken into account.”  We believe that 

there is no reason to introduce the exception in the last sentence.  If a person is an acting 

executive; this exception is irrelevant, as the executive would not be independent anyway.  

However, if a person is a retired executive, there is no reason to consider him independent if 

he has a significant stake in an institution, even if he received the shares as part of a variable 

compensation scheme.  The case of Jimmy Cayne of Bear Stearns would be a cautionary tale in 

this respect.   

Furthermore, we think that a clarification might be required with regards to the concept of a 

‘substantial shareholder’.  In our view, the threshold should not be set too low.  We believe 

that board independence would be weakened, if minority shareholders, who are not dominant 

in the ownership structure, were not considered to be an independent board voice.   

Finally, while the 3-year limit set in paragraph 124c is well within the best practice, we believe 

that the board should be allowed to explain why it may consider a member independent even 

if the 3-year period is not yet over.  This approach is the one taken by the UK Corporate 

Governance Code.  It allows more flexibility in board composition, while making the process 

transparent to the supervisor and the market.  A clear statement to this effect in the Draft 

Guidelines would operationalise the qualification of the independence requirements as 

‘general principles’ in the beginning of paragraph 124.   

Question 11: Are the guidelines within Title VI regarding the assessment of suitability by 

institutions appropriate and sufficiently clear?  

We believe that the ex post suitability assessment by the nomination committee (or the board) 

of members already appointed by shareholders could potentially be problematic, especially in 

case of a significant change in board composition.  In such a scenario, there is a possibility that 

newly appointed members will be called to assess their own suitability.  We suggest that when 

it comes to reviewing the suitability of already appointed members it might be better for the 

Competent Authority to step in directly without requiring prior review by the board or the 

nomination committee. This approach is more efficient, as it saves time.  Also, it might actually 

incentivise institutions to develop adequate processes for the ex ante assessment of suitability.   

The provision of paragraph 140 does not raise any controversies in the context of two-tier 

boards.  However, when it comes to unitary boards a ‘separate (collective) assessment of the 
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management function of the management body’ can be confusing.  On one hand, the 

assessment of individual executive performance is certainly the best practice, and a clear 

process to this effect should definitely be within the supervisor’s expectations.  On the other 

hand, the ‘collective assessment’ of the management function in a unitary board context does 

not make much sense (i.e. is it about assessing ‘collectively’ the CEO and the CFO when they 

are both executive directors?); that is, unless there is an effective definition of what collective 

forum needs to be assessed (for example, the collective assessment of the executive 

committee or similar top management committee).  We think that for the sake of clarity the 

Draft Guidelines should make a distinction between the one-tier and two-tier boards on this 

point. 

END 


