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Draft RTS on identification of the geographical location of the
relevant credit exposures for the counter cyclical buffer

General comments

To be able to calculate the institution-specific countercyclical buffer and to identify
the geographical location of a relevant credit exposure it is of importance that the
concept of “relevant credit exposure” is perfectly clear. Article 140.4 states all
exposures that should be included in the weighting of the CCCB rate. It is for us
unclear which exposures in the trading book that are to be considered as relevant
credit exposures. For example, should specific equity risk be considered as a
relevant credit exposures? If so, how should holdings in equity index be treated?

In addition, when specifying the relevant credit exposure under article 140.4, it is
also stated that exposure classes referred to in article 112 (a) to (f) should be
excluded. It is however unclear how this should be applied for institutions using the
exposure classes in article 147.2

The draft RTS defines “trading book exposure” as the exposures referred to in article
140.4 (b) in CRD IV, thus own funds for specific risk according to CRR or
incremental default and migration risk according to CRR. In article 3.4 it is referred to
the institutions “total trading book risk-weighted exposures”. There is an uncertainty
regarding the meaning of “total” since there is no definition neither in CRR, CRD IV
nor the draft RTS. Also, there is an inconsistency in relation to the reasoning at page
8 in the RTS, were own funds requirement for specific risk is mentioned. The RTS
needs to be clearer in this aspect.
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Detailed comments

Q3. Should other exposures, such as residential or commercial mortgages,
also use the guarantor principle? If yes, please justify the answer.
No.

Q4. Do you agree with the inclusion of a threshold for credit risk exposures?
Would this threshold lead to any substantial reduction in the burden for
institutions? Should guidance be provided on the re-calculation frequency?

It would be beneficial if there were two thresholds, one for total risk-weighted assets
in foreign exposures and on for each country. Also, we are of the opinion that the 2%
threshold is set too low. A maximum error of 0.05% (as stated on page 7 in the RTS)
is deemed a highly unlikely scenario as this assumes that 98% of the portfolio has a
0% (2.5%) CCB rate and the remaining 2% have a 2.5% (0%) rate. In addition, as
the error margin is very low, the value added is questionable. We therefore deem a
threshold of 5% more appropriate.

Furthermore, it might be beneficial to set the threshold also as an absolute amount.

Q5. Do you agree with approach chosen and is the approach sufficiently clear?
If not, please describe the best method for allocating the total specific and IRC
capital charges and describe its rationale and practical implementation.

For institutions applying the advanced internal model approaches the parallel use of
the methodology set out in the standardised approach will be administrative
burdensome and cost some. The institutions have to implement new processes to be
able to run these parallel evaluations with the only purpose of being able to do a
rough estimate of the identification of the geographical location, i.e. perceived limited
added value. It is therefore our proposal to instead use the same geographical

locations as identified for credit risk exposures or based on the same proportions as
the positions.

Q6. Do you agree with the inclusion of a proportionality threshold for trading
book exposures?

We agree to that a threshold is necessary in order to avoid unduly burdensome
administrative tasks for institutions with limited trading book exposures.

Similar to the response to question 4, we question the benefit of such a low
threshold. In addition, the allocation of a portfolio measure is questionable and the
benefit of including market risk exposures is even more limited. Hence, it could be
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reasoned that the threshold should be even higher than the suggested 5% threshold
for credit risk exposures.

Q7. Do you agree with the application of a look-through approach for
securitisation exposures? Can the approach proposed be implemented for re-
securitisation exposures? Should other exposures such as ClUs also use the
look-trough approach? If yes, please justify the answer.

We agree with implementing a look-though approach for securitisation exposures.
However, for ClUs implementing a look-though approach would require significant

investment in new information systems and processes. We do not believe the added
value corresponds to the cost and effort required to implement such an approach.
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