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Response to the EBA consultation on draft RTS on the permanent and 
temporary uses of the IRB approach 

 
 
ESBG welcomes the opportunity to react to the consultation launched by the EBA on draft 
regulatory technical standards specifying the conditions for the permanent and temporary uses of 
the Standardised Approach (SA) by institutions that have received permission to use the Internal 
Ratings Based (IRB) Approach aimed at establishing a set of criteria that institutions using the IRB 
approach should fulfil when they apply the Standardised Approach for the calculation of their 
capital requirements for credit risk, on a temporary or permanent basis respectively 
(EBA/CP/2014/10). 
 
 
The responses to the questions submitted with the consultation paper are as follows: 
 
 
Q3: Do you agree with the proposed draft RTS regarding permanent partial use of the SA 
for the exposures specified in Article 150(1)(c) of the CRR? Which of the two alternative 
proposals presented in the impact assessment section under ‘Technical options considered’ 
do you prefer? 
 
Concerning the ceiling proposed in Article 3 ESBG takes the view that the maximum ratio should 
reflect the share of exposures an institution is not treating with internal rating systems in those 
exposures for which the capital requirements can, in principle, be calculated using internal rating 
systems. In most cases it is therefore correct to look at the share of “relevant exposures” treated 
under the Standardized Approach in all “relevant exposures”. 
 
Regarding the definition of “relevant exposures” ESBG nevertheless thinks that certain adjustments 
should be made in order to capture the share of exposures not treated with internal rating systems 
correctly and to provide incentives to treat as many portfolios as possible under with internal rating 
system. 
 
It is, in principle, adequate not to count exposures to institutions belonging to the same group or 
institutional protection scheme among the “relevant exposures” if an institution has exempted these 
exposures from the IRBA according to Art. 150 (1) (e) or (f). However, banks often apply to these 
exposures internal rating systems for which they have obtained supervisory approval. So they are in 
a position to calculate the risk weighted exposure amounts for these exposures according to the 
IRBA. They, however, do not use these RWA for the calculation of capital requirements because 
the treatment under the Standardized Approach (no RWA) better reflects the true amount of risk 
involved in these exposures. Because of the minimum PD of 0.03% and a supervisory LGD of 45% 
they would have to apply a risk weight of approximately 15%. In order to honour the use of such 
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supervisory approved ratings systems it should be allowed to count these exposures among the 
relevant IRBA exposures.  
 
For securitizations, capital requirements are usually not calculated using internal rating systems. 
Except for the Internal Assessment Approach (IAA) the differentiation between Standardized 
Approach and IRBA exposures is based on the approach that is used for the predominant part of 
the securitised exposures (Art. 109 CRR). Ironically enough, in either approach risk weights for 
securitisation exposures will in most cases be determined using external ratings. For this reason the 
use of Standardized Approach exposures in the numerator of the maximum ratio is not a reliable 
indicator for the share of securitisations an institution treats with internal rating systems. Therefore 
securitisations should be exempted from the “relevant exposures” altogether.  
 
Expiring business units, i. e. business units where no new loans are extended, should be exempted 
from the “relevant exposures” as well. From our point of view it would be completely 
disproportionate if internal rating systems would have to be developed for these units. At least 
those units should be exempted where no new business is done after the implementation of the 
CRR. 
 
 
Q4: Do you agree with the quantitative thresholds proposed in Articles 2(1), 3 and 4(2) of 
these draft RTS? If not, what thresholds do you consider more suitable? 
 
In line with article 2 (1), the number of material counterparties in an exposure class is deemed to be 
limited if 3 conditions (a, b and c) are met. For exposures on ‘central governments and central 
banks’ this might lead to a situation in which a small number of significant counterparties with a 
zero risk-weight (i.e. conditions b and c being met) should be treated under IRB as the total 
exposure might exceed 8% of the total relevant EAD (condition (a) not being met). ESBG would 
be in favour of an exception to this rule if this exposure on ‘central governments and central banks’ 
existed out of exposure on central EU/eurozone governments. 


