
Draft Joint EBA and ESMA Guidelines on the assessment of the
suitability of the members of the management body of issuers of
asset-referenced tokens and of crypto-asset service providers

Questions:

1. Question 1: Are the sections on subject matter, scope, definitions, addressees and
implementation of the draft joint EBA and ESMA Guidelines on the assessment of the
suitability of the members of the management body of issuers of ARTs and CASPs
appropriate and sufficiently clear?

Bitpand Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. Definitions

based on CRD and EU Accounting Directive provide appropriate clarifications.

2. Question 2: Are the provisions on the application of the proportionality principle
appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. However, it

appears to us that additional points 12 f (i) and (ii) go beyond what is necessary for
the purpose of proportionality when assessing the suitability of members as regards
the knowledge and experience criteria as well as the members ability to commit
sufficient time. The main criteria are, thus enough without the need for such
additions.

3. Question 3: Are the provisions on the notion of sufficiently good repute appropriate
and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. The

provisions are in line with the criteria specified by the relevant EBA and ESMA
Guidelines on the assessment of the suitability of members of the management body
and key function holders on the assessment of the suitability of members of the
management body and key function holders under Directive 2013/36/EU and
Directive 2014/65/EU

4. Question 4: Are the provisions on the notion of individual and collective appropriate
knowledge, skills and experience appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. However, we

believe that point 27 (v) is beyond the purpose of suitability assessment; instead, it is
more of a political nature. As stressed in our other replies to different consultations
(ESMA MiCA Package 2), we must remain tech-agnostic and avoid creating
misunderstandings about different consensus mechanisms. ESG criteria should only
be included if CASPs are required to perform their own ESG reviews and analyses



and - as we mentioned in our response to ESMA MiCA Package 2 consultation - this
should only be in the hands of the Issuers, who are predominantly required to
prepare the white paper including ESG criteria as per MiCA.

5. Question 5: Are the provisions on the sufficient time commitment of a member of the
management body appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. However, we

would like to recommend to clarify that - while a minimum of necessary time
commitment of each member is clear - the overall time commitment of the body
needs to be taken into account. In other words: it should be clarified that it makes a
difference if e.g., 3 or even 4 persons are members of the management body or if it is
just two of them etc.

6. Question 6: Are the provisions in section D.3 and subsections D.3.1 and D.3.2. on
the suitability assessment appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. We would like

to recommend however that in Section D.3.1 (or wherever it seems fit), it is stated
that experience in other financial market areas is properly credited according to MiCA
suitability assessment and/or that Fit & Properness for other roles is a strong
indicator of suitability. If a “fit & proper” role is ongoing (e.g. as MiFID II managing
director), it could be stated that the suitability assessment should take this as a basis
and asses only additional points regarding MiCA (e.g., special topics regarding
Crypto Assets, cyber risks etc).

7. Question 7: Are the provisions in section D.4 on corrective measures appropriate and
sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear.

8. Question 8: Are the provisions in sections D.5 and D.6 on the assessment and
decisions by competent authorities appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:
● Yes, we believe that the sections are appropriate and sufficiently clear. However, the

rule in Point 64 for the ex-ante assessment of suitability of the members of the
management body requiring issuers of ARTS and CASPs to notify the competent
authority without undue delay on proposing the member for appointment goes
beyond what is required for the assessment of suitability. Point 175 of the relevant
Joint EBA-ESMA Guideline provides institutions with a two-week deadline for the
notification: consequently; this should be clarified. Furthermore, we recommend to
amend Points 66 and 74 in regards to special cases (e.g. open positions, emergency
appointments etc). Suitability assessment should not take longer than 1 month in
such cases, as it is - at least in Austria - not common to appoint a member without



the green-light of the NCA. If the deadline would be 6 months, it could leave CASPs
key-positions open for a long period of time.

Draft Joint Guidelines on the assessment of the suitability of the
shareholders or members, whether direct or indirect, with qualifying

holdings in issuers of ARTs or of CASPs

9. Question 9: Are the draft Joint Guidelines on the assessment of the suitability of the
shareholders or members, whether direct or indirect, with qualifying holdings in
issuers of ARTs or of CASPs appropriate and sufficiently clear?

Bitpanda Answer:

● Yes, we believe that the sections are sufficiently clear.


