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Question 1. Do respondents have any comment about the calibration of the percentages of 

reserve assets with specific maximum maturities as suggested in Article 1 and Article 2 of the 

draft RTS? 

We do not understand the reasoning behind the requirements of 20% within one working day 

and 40% within five working days (30% and 60% for significant issuers respectively) In our 

opinion, these numbers are set to be very high, especially in comparison to the liquidity 

requirements of credit institutions which from our understanding determine their liquidity needs 

based on a 30-day period rather than a one- or five-day period. As however the liquidity 

requirements for credit institutions should be stricter than for issuers, in our opinion is seems 

be more reasonable to set the minimum requirements to lower amounts (this also applies to 

the requirements of significant issuers). It would be highly appreciated if you could provide 

more details on the reasoning how the values are determined.  

In addition, as asset-referenced or e-money token are tradable continuously, even on 

weekends and outside of trading hours, we would appreciate if you could confirm that the 

definition of “working day” also applies for asset-referenced and e-money tokens in the same 

way as it does for other types of financial business activities. For instance, if a Saturday is 

evaluated, assets need to be available until Tuesday. This aspect is particularly important, as 

there are only a very few credit institutions who offer 24/7 services and in addition, they are 

offering these only for money transfers within its own organization but not for transfers to other 

credit institutions.  

 

Question 2. Do respondents consider that the requirements in Article 1 and Article 2 related to 

the 1 and 5 working days maximum maturity could create excessive pressure in the repo 

market, taking into account the minimum required amount of deposits in credit institutions in 

the case of tokens referenced to official currencies? 

We have concerns of excessive pressure potentially arising in the repo market due to large 

amounts of token redemptions within a short time period. As there are the requirements of 

holding at least 30% of reserves in cash (60% if the issuer is significant), there might be a large 

amount of repos to be unwind in a very short time period in order to replenish the minimum 

amounts of cash in order to be compliant with the minimum requirements. This unwinding might 

create excessive pressure on the market leading to market distortions. 

 

Question 3. Do respondents have any comment on the proposed approach in Article 3 of the 

draft RTS to not increase the minimum amount of deposits from 30% (or 60% if the token is 

significant) of the asset referenced in each official currency? 

Similar to the amounts of cash to be available within one and five working days in accordance 

with Article 1, we do not see the requirement of holding minimum amounts of 30% and 60% in 

cash reserves (please also see our answers to question one) and see lower amount to be 

sufficient. Although in our opinion, holding at least 30% of reserves in cash at credit institutions 

is still feasible per se, however, taking into account the provisions of concentration limits 

regarding credit institutions, it is operationally not feasible. In this regards, we are referring to 

our answer to question 5.  



Furthermore, regarding the minimum limit of 60% for significant issuers, the feasibility is also 

impeded by the provisions of Article 5. In addition, the high amount of cash reserves will put 

the issuer in a position where he need to fulfil the following points all at the same time: 

a) complying with the regulatory concentration limits,  

b) complying with the over-collateralization requirement which becomes more 

complicated due to lower investment return from cash holdings compared to securities, 

and  

c) operating sustainable in regards to its own income and costs, especially due to the fact 

if the requirements will be enforced as currently proposed, e-money institutes will need 

several counterparties which will create additional costs and reduce income (e.g. in 

form of interests on cash reserves).  

In addition, the Article does not take into account the scenario of a negative interest rate 

environment which will greatly exacerbate the aforementioned concerns and most likely create 

impossible economical business conditions for e-money issuers. In addition, the requirement 

will most likely directly influence the results of stress tests based on interest rate risks, as the 

higher the cash reserves the larger the impact due to lower interest income. 

We once more want to highlight that in our opinion there is the necessity of a distinction 

between issuers being credit institutions and issuer not being credit institutions. In contrast to 

issuers being credit institutions, issuer not being credit institutions do not have the possibilities 

credit institutions have, such as their access to capital markets or central banks and it will most 

likely be hardly feasible for them to build compliant structures which allow them to operate 

economically at the same time. 

 

Question 4. Do respondents have any comment with the definition of the requirement of a 

minimum liquidity soundness and creditworthiness in the deposits with credit institutions as 

proposed in Article 4 of the draft RTS?  

In our opinion, the definition of minimum creditworthiness and liquidity soundness is vague. 

There should be a clear guideline of what the authorities consider creditworthy and liquidity 

sound. In our opinion, these should be based on official credit ratings of recognized credit 

rating agencies, and in the absence of official credit ratings, based on financial figures such as 

profits, own funds, total assets compared to liabilities, etc.  

  



Question 5. Do respondents have any comment about the definition of the requirement of a 

maximum concentration limit of deposits with credit institutions by counterparty in Article 5 of 

these draft RTS? And about the definition of the general limit considering, in addition to deposit 

with a bank, also the covered bonds issued by and unmargined OTC derivatives with the same 

bank counterparty? 

Answer: In our opinion, the provisions of Article 5 are particularly for issuers not being credit 

institutions operationally not feasible and significantly impact not only the business model of 

issuers but also the whole operational setup. The current provisions involve structures which 

will create a lot of complexity and costs, and especially the required number of credit 

institutions is currently not feasible to be reached, and need to be adjusted due to the following 

reasons: 

a) The maximum limit of cash held in account holding banks of 30% and 60% for 

significant issuer requires the issuer to have at least four different credit institutions in 

order to comply with Article 5.1; for significant issuer, the number increases to seven 

different credit institutions. In addition, the number of credit institutions increases,  

i. if a credit institution does not qualify as large institution and consequently only 

5% can be hold at the credit institutions; 

ii. the issuer  

(1) needs to hold higher amounts in cash than the minimum requirements 

(e.g. during the time until investments are conducted in the beginning 

or in case of large e-money token purchases); or 

(2) want to hold higher amounts in cash due to liquidity and investment 

purposes (e. g. in order to erase market risks or concentration risk); 

iii. the limit of 2.5% of total assets of a credit institution is reached as the total 

issuance volume of e-money token increases over a certain level; 

iv. Article 4 puts further requirements in regards to the characteristics of potential 

credit institutions; 

v. other highly liquid assets or money market funds should be held from the same 

credit institution. Apart of the increase in the potential number of credit 

institutions, this also limits the possible investment universe; 

vi. only a very few number of market participants offer solutions that address 

redemptions or other liquidity needs outside the regular business hours of the 

existing payment system 

b) There are only a very few crypto friendly credit institutions in the market which are 

willing to provide accounts for issuers. These credit institutions do however mostly not 

fulfil the requirements to qualify as large institutions or 2.5% of total assets of their 

balance sheet will be reached with low issuance volumes. 

c) The requirement of a concentration limit has a negative impact on the operations of 

issuers as: 

i. Issuers are put in a competitive disadvantage compared to regular e-money 

institutions as the requirements in regard to concentration do not apply to 

regular e-money institutions; 

ii. High costs are created during the onboarding of the different credit institutions 

as well as during the ongoing operations; 

iii. Operational risk increases due to rebalancing requirements; 

iv. Default risk increase due to the necessity of using less creditworthy credit 

institutions as the number of potential participants in the market is highly limited; 

v. Most of the market participants are technologically not yet prepared to create 

appropriate business models with economic feasibility due to automatization (e. 

g. API integrations) 



d) Total counterparty risk of credit institutions might be increased due to the necessity of 

using less creditworthy credit institutions as the number of potential participants in the 

market is highly limited. If concentration limits are not set as given, higher amounts of 

cash reserves could be held by more creditworthy and liquid credit institutions limiting 

the risk for the issuer and the e-money token holder outweighing the counterparty risks 

created by the concentration limits. In our opinion, the limits in regards to credit 

institutions should be set based on their credit worthiness, rather than at fixed numbers 

(taking into account a transition period if ratings change and the limits are fully used).  

e) From our understanding the current provisions do not allow for the option to use credit 

lines against a pledge of level 1 highly liquid assets which would not only reduces 

liquidity risks but would also increase return opportunities for the reserve funds 

facilitating overcollateralization requirements. 

f) The concentration limits do not take into account reserves without default risk such as 

the following for which concentration limits do not make sense and are only increasing 

risks and operational complexity and limiting economical feasibility: 

i. Cash hold with central banks 

ii. Liquid assets hold in an insolvency protected structure erasing counterparty 

risk; for instance, a fiduciary structure involving escrow accounts at central 

banks of member states. These accounts are on the one hand also highly liquid 

and on the other hand are not exposed to market risks or credit risks. In our 

opinion, there would be two different versions possible: 

(1) The central bank offers the accounts and is the fiduciary at the same time, 

or 

(2) The central bank offers the accounts and the fiduciary is a regulated credit 

institution 

In addition, in our opinion, there should not be harder requirements for e-money issuers than 

for credit institutions or existing e-money institutions. In the current draft, the requirements both 

of them. 

We once more want to highlight that in our opinion there is the necessity of a distinction 

between issuers being credit institutions and issuer not being credit institutions. In contrast to 

issuers being credit institutions, for issuer not being credit institutions the current requirements 

are hardly feasible from operational as well as economical side.  

 

Question 6. Do respondents have any concern about compliance with these concentration 

limits in Article 5, considering in particular paragraph 14 of the cost/benefit analysis in relation 

to the potential operational burden and risk of a wrong direction diversification, linked to the 

minimum required liquidity soundness and creditworthiness of deposits with banks, and taking 

into account the minimum amount required of deposits with credit institutions by MiCAR for 

tokens referenced to official currencies? 

Please see our answers to question 5. In general, in our opinion the analysis of advantages 

and disadvantages is not appropriately balanced enough and does not take into account 

factors being mentioned in our answers to question 5 which need to be considered for 

feasibility of the operational and economical business.  

  



Question 7. Do respondents have any comment about the definition of the mandatory over-

collateralisation in Article 6 of these draft RTS and the rationale for it? Do respondents find it 

challenging from an operational perspective, in particular with respect to envisaging 5 days 

windows rather than 1 day windows for observation periods of the market value of the assets 

referenced versus the reserve of assets and over the previous 5 years? Please elaborate your 

response with detailed reasoning. 

From our understanding the current version of mandatory over-collateralization is a 

requirement which does not apply in such a way to regular e-money institutions. We therefore 

have concerns that the provision will put e-money issuers into a competitive disadvantage 

against regular e-money institutions if applicable regulations for e-money institutions will not 

be adjusted.  

In addition, we have comments regarding the current form of the formula. Our answer here 

focuses particularly on e-money token. We assume, that “Assets_Referenced” at any time 

equals the number of outstanding e-money token. “Reserve_Assets” do face market price risk, 

if a fraction of “Reserve_Assets” is not held in cash deposits but in HQLA. 

The definition of collateralization first of all states, that an under collateralization is not allowed 

at any given point in time. The general rationale to protect investors funds is appropriate. It is 

questionable if the additional own funds requirements are then required and adequate. 

The over collateralization requirements in this definition are not feasible. The main problem is, 

that the maximum of “Assets_Referenced” and the minimum of “Reserve_Assets” might be 

derived from different days out of the last five consecutive days. Especially in the case of e-

money token, “Assets_Referenced” and “Reserve_Assets” are very likely to change stronger 

due to inflows and outflows in the e-money token than to market price fluctuation. Even if all e-

money token would be fully collateralized in any given point in time, fluctuations in the number 

of e-money token can lead to incredibly high over collateralization requirements. 

From our understanding of the formula, we do see a risk of compliance with the requirements 

due to the five days windows. During periods of high e-money token purchases the maximal 

amount within 5 consecutive days will largely be higher than the minimum amount of the five 

consecutive days. For instance, after the start of operations the circulating amount of e-money 

token is likely to increase significantly so that it will be hard to comply with the requirements. 

The longer the consecutive time period, the harder it is to comply with the requirements. For 

clarification purposes, please see the following two examples: 

  



  
Example 1:  

Start of operations 

Example 2:  
Phase with high 

redemption amounts 

Day  
E-Money token in 

circulation 
E-Money token in 

circulation 

1 1,000,000 1,000,000 

2 1,200,000 960,000 

3 1,400,000 940,000 

4 1,600,000 920,000 

5 1,800,000 890,000 
   

Assets referenced at day t=6 
(assumed to be equal to day 5) 1,800,000 890,000 

Maximum Assets Referenced 1,800,000 1,000,000 

Minimum Reserve Assets within the period 
(Assumption for simplification: Reserves are 100% Cash Deposits without market 
price risk) 

1,000,000 890,000 

(Max-Min)/Max 44.44% 11.00% 

Minimum Reserve Assets 2,600,000 987,900 

 

As one can see from the examples given above, the overcollateralization requirements can get 

very high based on just five consecutive days within a period of five years. Especially right after 

issuance of the token (as illustrated in example 1), high volatility must be considered increasing 

the requirements to amounts which can not be achieved given the investment and 

diversification restrictions. It therefore might be wise to exclude a certain timeframe for the 

initial token issuance. However, also during normal business activities (as illustrated in 

example 2) significant volatility might take place creating high minimum limits for a period of 

five years being hard to be achieved taking into account the investment restrictions. In our 

opinion, every day for the longer period of the consecutive days: 

a) Increases the risk that reserve assets can not be achieved; 

b) Increases the risk of a necessity of an ad hoc requirement to further increase the 

existing reserves as volatility and the gap between lowest and highest amounts grow; 

c) Increases the willingness to use reserve assets for more risky asset classes due to 

forced compliance to the formula. 

For instance, if only one consecutive day would be evaluated, the amount of reserve asset 

over the assets referenced would not need to be 11% but only 4% in example 2.  

In our opinion, it is more reasonable to have a rule which requires the amount of reserve assets 

to be at least the amount of assets referenced potentially taking into account a minimal 

increase in order to consider potential value deterioration from costs for portfolio setup of 

reserve assets (e. g. trading fees). However, the increase should depend on the issuer’s years 

of operations and need to be even achievable with returns of investments which do bear the 

lowest risk (i.e. interest income from cash holdings) in order to reduce the risk of a potential 

necessity to increase the reserve assets portfolio risk.  

 

Question 8. Do respondent think that any provision in the draft RTS is confusing and that some 

clarification would be necessary? 

A numerical example regarding the formula of Article 6 would be useful in order to ensure the 

right understanding of over-collateralization amounts of all market participants. 

 


