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General remarks 
 
We heartily welcome these technical standards aimed at clarifying how the 
business indicator component should be calculated. 
 
We agree on this approach of using FinRep items for the 
construction/definition of the Business Indicator (BI). However, in some cases, 
even if the FinRep item reference is present, we ask that it be used only partially 
for reporting certain components that are not shown in the official EBA reporting 
framework (for example the leasing assets component or, more generally, the 
operational risk component, which is not defined from an accounting or 
supervisory point of view).  
 
In order to avoid misunderstandings or wrong interpretations, we ask for 
more clarifications on properly identifying which kind of item or data has 
to be considered from an accounting and supervisory point of view. With 
these clarifications, it will be possible to establish whether (i) the item requested 
for the BI calculation is available in the official supervisory reporting or in the 
accounting systems, or (ii) if it is not available and has to be requested with a 
specific data collection (this can be a further effort for banks also in terms of 
costs and reconciliations), or (iii) if it is not an accounting or supervisory item but 
a managerial item that has to be managed differently (in this case the current 
link to FinRep item has to be revised). 
 
The ABI offices through the competent working groups also contributed to the 
drafting of the Position Paper that was prepared within the European Banking 
Federation.  
 
 
 
Question 1: What are your views on the proposal for the 
ILDC component? Please explain and provide arguments 
for your answer. 
 
As reported in the general comments, the mapping of the ILDC component 
requires the identification of the “assets leasing component” in the FinRep 
items. Clarification would be greatly appreciated on the indications in terms of 
references to this phenomenon, and what is meant by “leased assets” that are not 
currently clear in the FinRep reporting framework. Given the previous request, it 
would be more appropriate to use the internal accounting system to identify the 
“assets leasing component”. 
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We believe that within the Asset Component, the following elements should be 
considered as "leased assets": 
 
• leases in which the institution is a lessee, falling within the scope of IFRS16;  
• operating leases where the institution is the lessor and therefore the asset 
continues to be represented under its own balance sheet items.  
 
Consequently, with regard to the related items included in the IC, the following 
inclusions would not seem applicable as they typically relate to financial credits, 
including the financial lease in which the bank is a lessor: 
 
• the "Modification gains or (-) losses”, net of financial leasing contracts where the 
institution is a lessor; 
• the "Impairment or (-) reversal of impairment on financial assets not measured 
at fair value through profit or loss" relating to financial leases in which the 
institution is a lessor. 
 
Question 2: What are your views on the proposal for the 
Services component? Please explain and provide 
arguments for your answer. 
 
As reported in the general comment, the mapping proposed is not clear; it requires 
the identification, in the FinRep item, of the only component connected to the 
operational risk. We refer to the mapping of “Other operating expenses” for the 
following items Finrep: F02.00_r0370 (due to operational risk and not due to 
leases); F02.00_r0380 (due to operational risk); F02.00_r0390 (due to 
operational risk). For this information, the only reliable source is the operational 
risk losses database.  
 
Article 16, point 2, reports: “For the purposes of point (d), the losses, expenses, 
provisions, and other financial impacts due to operational risk events shall not be 
net of any related payments received from insurance or reinsurance policies 
purchased”. Please confirm that it is possible to net off payments other than 
those received from insurance o reinsurance policies purchased. 
 
When comparing the list of items as per the Draft RTS “for the components of the 
BI under Art. 314(6) of the CRR”, Art. 7 (Following: RTS list) with the list of items 
as per the Draft ITS “on the mapping of the BI components with corresponding 
supervisory reporting under Art. 314(7) of the CRR” (Following: ITS list) we 
noticed that the RTS list does not include the item “fee and commission income 
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from loan commitments given” (which is included in the ITS list, mapped with 
F22.01r0200_c0010 FINREP item). Should this item be included also within RTS 
list? 
 
With reference to the calculation of Other Operating Income, Article 16 of the 
RTS does not explicitly exclude from the calculation of the Business Indicator 
recoveries of expenses on behalf of customers (stamp duty, substitute tax 
and other recoveries), although Article 314 para. 5 point d) provides for such an 
exclusion (see also answer to Q5).  
 
Regarding the calculation of the Fee & Commission Expenses, which requires 
the inclusion of outsourced financial service expenses, entered in field 
F02.00_r0360_c0010 (“Administrative expenses”), we ask you to clarify the 
nature and type of financial services that qualify for inclusion in the Fee & 
Commission Expenses.  
 
Question 4: What are your views on the proposal for the 
specification of the items to be excluded from the BI? 
Please explain and provide arguments for your answer. 
 
The proposal for the specification of items to be excluded from the BI should be 
amended as follows: 
 
“The exclusions referred to in Article 314(5) Regulation (EU) No 575/2013 shall 
be applied as follows: 
a) for the purposes of Article 314(5) point (a) of the Regulation, income and 
expenses resulting from the distribution of insurance or reinsurance products or 
services manufactured or provided by an insurance company falling outside of the 
scope of Directive (EU) 138/2009 shall not be excluded from the calculation of the 
business indicator”. 
 
Rationale 
 
The proposed specification of the items to be excluded from the BI introduces an 
undue burden on banks’ capital requirements, causing them to lose their risk-
sensitive attribute (driving unexpected loss quantification beyond confidence 
levels for banks adopting a fee-based business model) and introducing very high 
volatility on changes in expected T1 MRC, as testified by most recent QIS studies.1 
 

 
1 See for instance EBA/REP/2023/32, Chapter 5 
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From a systemic point of few, operational risk capital charges aimed at covering 
unexpected losses arising from insurance or reinsurance products and services is 
already fairly set aside by EU-based insurance companies falling within the scope 
of the Solvency II Directive.  
 
From a bank’s specific point of view, under the new standardized approach, the 
service component of the Business Indicator is now defined as the maximum 
amount between “Fee Income” and “Fee Expenses”, while in the current 
methodology the same component is given by Net Fee margin. Considering the 
fact that the distribution of insurance products lowers operational risk more than 
the distribution of financial products because of their very nature of protecting 
customers’ unforeseen events, we see the proposed change as an effective way 
of redressing the unlevel playing field caused by excessive MRC volatility, while 
leaving unchanged the original Basel 3 goals in a reviewed current framework. 
 
Question 5: What are your views on the proposed 
mapping of the BI items to the FINREP cells? Please 
explain and provide arguments for your answer. 
 
Interest income (Article 1 of the RTS on BI items): we agree with the mapping 
proposed. For the leasing component required to be shown in the mapping, as it 
is not shown clear in the FinRep reporting framework item mentioned, we will use 
the available information in the accounting system (for example FR_45.03 row 
010 column 010 only from leased assets). 
 
Interest expenses (Article 2 of the RTS on BI items) we agree with the mapping 
proposed. For the leasing component required to be shown in the mapping, as it 
is not shown in the FinRep reporting framework item mentioned, we will use the 
available information in the accounting system (for example FR_45.03 row 010 
column 020 only from leased assets). 
 
The elements "Modification gains or (-) losses, net" and the "Impairment or (-) 
reversal of impairment on financial assets not measured at fair value through 
profit or loss" will not be considered as related to financial leasing where the bank 
is the lessor as indicated in Question 1. 
 
Asset component (Article 3 of the RTS on BI items): further clarifications about 
two items are requested: 
1) “fair value of all derivatives classified as financial assets at the reference date 

for the calculation of the asset component, as long as such derivatives have 
earned/borne interest during the financial year that has been recognized as 
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interest income or interest expenses; both trading and economic hedges and 
hedge accounting shall be included”.  
 

According to the instructions and other similar European reporting, it is not 
correct to map all derivatives on the trading side, only the ones connected 
to the Interest Rate Risk. This information is available in the following FinRep 
items: 

- FR_10.Derivatives - Trading and economic hedges row 010 or 020 column 
010 
 

2) “carrying amount of tangible assets and intangible assets subject to lease”. 
There is no clear correlation between the mapping for the asset component 
that refers to FinRep templates F21 and F42 (assets subject to lease) and the 
service component mapping that includes, in the operating income and 
expenses, also the changes in FV of the assets not subject to lease. 

 
Dividend component (Article 4 of the RTS on BI items) we agree with the 
mapping proposed. No questions. 
 
Other operating income (Article 5 of the RTS on BI items) we agree with the 
mapping proposed but in the elements to be excluded from the business indicator 
as proposed by Article 16, there are no comments on point c) (i.e. “recovery of 
administrative expenses including recovery of payments on behalf of 
customers”) of Article 314(5), which is very relevant for Italian Banks. The 
relative amounts are included in FINREP in sheet F.45.03 row 40 and column 10.  
These amounts must be excluded from the business indicator, so the proposed 
mapping to FINREP of the point b) “income from other income” of the proposed 
Article 5 “Other operating income” must not be to the entire amount of F.45.03 
row 40 column 10, but only to this item after having excluded recoveries of 
administrative expenses and payments on behalf of customers. 
In more detail, Italian Banks report in this item the amount of indirect taxes or 
expenses paid on behalf of clients, which are registered in the profit and loss 
account of the year in the FINREP F.02.00 row 370 and columns 10. 
We therefore propose mapping point b) “income from other income” of Article 5 
to F.45.03 row 40 column, but only after having excluded “recovery of 
administrative expense including recovery of payments on behalf of customers”. 
 
 
Other operating expenses (Article 6 of the RTS on BI items): the only issue is 
the identification of the operational risk component that is not shown in the FinRep 
Items and the missing clarifications from the accounting and supervisory point of 
view. In particular, we refer to: F02.00_r0370 (due to operational risk and not 
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due to leases); F02.00_r0380 (due to operational risk); F02.00_r0390 (due to 
operational risk); for this information the only reliable source is the operational 
risk losses database.  
 
Fee and commission income (Article 7 of the RTS on BI items) we agree with 
the mapping proposed, excluding the distribution fees for insurance products of 
companies within the scope of Directive (EU) 138/2009 as mentioned in Question 
4. 
 
Fee and commission expenses (Article 8 of the RTS on BI items) we agree with 
the mapping proposed and note that the specific item related to outsourcing fees 
is already included in the official breakdown of fees requested in the template 
FR_22.1. 
  
Trading /banking book component (Article 10 and 11 of the RTS on BI items) 
For the component “trading and banking book”: as the information is not available 
in the Finrep and accounting framework reporting we will split it on the best efforts 
basis. 
 
Question 6: What are your views on considering the 
financial statements used for the final valuation as the 
only reference for the acquisition of activities under the 
baseline approach (i.e. full historical data)? Please 
explain and provide arguments for your answer. 
 
Article 1, point 1, “Institutions shall include items of merged or acquired entities 
or activities in their business indicator for the last three financial years based on 
the audited financial statements of those entities or the financial information used 
for the final valuation of those activities.” We consider “audited” as external.  
 
Question 7: What are your views on the proposed three 
alternative calculation approaches instead of a unique 
alternative approach? Please explain and provide 
arguments for your answer. 
 
Article 1, point 2, “If the data referred to in paragraph 1 is not available or 
accurate, institutions shall adopt, among the below alternative approaches, the 
one that results in the highest own funds requirements for operational risk: …”. It 
is excessively burdensome for financial institutions to have to consider the 
application of three different methods and to apply the most conservative. 
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We propose a ranking of these methods and to apply only the first one that is 
feasible. The order c), a), and b) can be applied for this purpose. 
 
Point 4, “Institutions shall notify their competent authority when including 
acquired or merged entities or activities items in accordance with paragraph 2. 
This notification shall provide evidence of the unavailability or inaccuracy of data 
referred to in paragraph 1 and present the own funds requirements for operational 
risk as calculated in accordance with paragraph 2, points (a), (b) and (c).”. How 
shall institutions communicate this inclusion? Based on Article 3, it appears 
to be an ex-ante notification. Is it enough to send emails with the 
data/information required in Article 4? 
 
Question 8: What are your views on not providing any 
alternative method but merely adjusting the effective 
perimeter of the disposal? Please explain and provide 
arguments for your answer. 
 
See Question 7. 
 
 
Question 9: What are your views on the inclusion of a 
threshold? Please explain and provide arguments for your 
answer, as well as, if applicable, further evidence on 
situations where BI adjustments as set out under Articles 
1 and 2 would not be feasible or deemed excessively 
cumbersome; also identify potential consequences on the 
dynamics of the European financial markets. 
 
It is worth mentioning that, within a banking group, the capital requirement is 
calculated at several levels, e.g. group, sub-group, legal entity level. In the 
definition of a possible threshold, we suggest considering the peculiarities of the 
calculation level. 
 
In case of a merger among legal entities, it is straightforward to sum up the 
related financial data of the last three years (legal entity level). 
 
In case of an activity transferred among legal entities: below a certain 
threshold, there should probably be no requirement to modify past data (legal 
entity level). 
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On sub-group level, in the case of legal entities transferred among sub-groups, 
it is straightforward to modify past data. 
 
On group level, in case of disposal, we do not see any need to define a threshold 
under which past data does not have to be modified. It will be up to the banking 
group to decide whether the disposal is significant enough to ask for immediate 
exclusion of contributions related to disposed parts. 
 
It would be more useful to have a threshold under which the disposed 
contributions could be excluded without prior notification (or with the 
submission of ex-post notification only).  
For example, if TOTAL OPERATING INCOME, NET (FR 02 r355) of the disposed 
Company/ TOTAL OPERATING INCOME, NET (FR 02 r355) of the Institution 
<=2%, it should be possible to exclude the related contributions by submitting an 
ex-post notification (like the criteria applied in EU Regulation 529/2014 for the 
AMA extensions). 
At group level, in the case of M&As, it could be useful to have a threshold 
below which past data is not modified. 
 
 
Question 10: What are your views on the basis for the 
calculation of the threshold? Please explain and provide 
arguments for your answer. 
 
A simple basis for the threshold can be the total operating income, in order to 
avoid recalculating all the business indicator items. 
 
In case of M&As, it might be useful to set alternative materiality thresholds 
(regardless of the level – individual, sub group or consolidated): 
 
- TOTAL OPERATING INCOME, NET (FR 02 r355 c010) of the merged Company/ 
TOTAL OPERATING INCOME, NET (FR 02 r355) of the Institution <=2% 
 
- operational risk requirement of the acquired company (from the last PILLAR III 
of the company) / the total of the purchaser operational risk requirement summed 
up with that of the acquiree>=2% 
 
Question 11: What are your views on the level you 
consider appropriate for the threshold? Please explain 
and provide arguments for your answer. 
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In case of an activity transferred between legal entities or a merger of different 
legal entities in the group, the modification of past data should not be required at 
the individual level if the total operating income of the activity transferred or if the 
merged company is lower than 5% of that of the group. There is no impact at 
consolidated level. 
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