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General comments

The EACB welcomes the opportunity to comment on this set of EBA draft technical standards on the new
requirements for the calculation of the Business Indicator under the new Operational Risk framework.

We appreciate the EBA’s efforts to clearly outline the components of the Business Indicator (Bl). However, we
see that several elements should be better aligned with the level 1 text. We also would like to note that with
regard to template OR1, the mapping to supervisory reporting is not provided yet, it would be helpful for
institutions to understand whether EBA is planning to establish such correspondence and by when.

Answers to selected guestions

Q1: What are your views with regards to the proposal for the ILDC component? Please explain and provide
arguments for your answer.

With regard to Art. 3 “Asset component” of the RTS, the EBA proposes that:
“The asset component shall be calculated as the sum of the following items:
a) gross carrying amount of cash balance at central banks and other demand deposits [...]"

We would like to stress that the inclusion of cash balance at central banks and other demand deposits in the
asset component would not be in line with CRR 3 Art. 314(2), which only includes loans, advances, interest
bearing securities, including government bonds, and lease assets in the asset component. Also, FINREP
reporting separates loans and advances from cash balances at central banks and other central bank deposits.
Point a) of RTS’s article 3 should be deleted.

With regard to Art. 4 “Dividend component” of the RTS, the EBA proposes that:
“The dividend component shall include dividend income from equity instruments and investments.”
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We note that CRR3 Art. 314 (3) states that dividends from stocks not consolidated in the financial statements
of the institution, including dividend income from non-consolidated subsidiaries, associates and joint ventures
are not included in the dividend component. The draft RTS Article 4 should therefore be clarified by adding
the same statement of scope included Art. 314(3) CRR 3.

Finally, we note that there is no reference to Articles 314 (2a) and (2b) of CRR Ill regarding the possible
derogation from Article 314 (2) as in the draft ITS on supervisory reporting for OpRisk (EBA/CP/2024/07).

While Article 314 (2b) is written in the context of ILDC, it reads as if — provided the conditions are met — an
institute can apply ASA instead of BIC to calculate its own funds requirements for operational risks in the near
future. We see that clarifications should be added (criteria, requirements) on how to apply Article 314 (2b).

Q2: What are your views with regards to the proposal for the Services component? Please explain and provide
arguments for your answer.

Articles 5 and 6 should be clarified to cover only items that are not covered by other Business Indicator
components but are of similar nature.

Looking at the way the Operating Income is treated under the Service Component, we understand that the
recovery of administrative expenses including recovery of payments on behalf of customers (e.g. taxes debited
to customers) should not contribute to any of the items requested for the Service Component. It would be
helpful if EBA could clarify this explicitly in the text.

We also see that the draft standard lacks clarity with respect to the application of certain elements to
institutions that are members of an institutional protection schemes (IPS) on how to implement Article 314
(3) of the CRR III.

Generally, the purpose of an IPS is to protect its members from severe losses that —in the worst case — could
lead to the bankruptcy of the concerned institution. Hence, we believe it should be clarified that only “losses
exceeding the risk bearing capabilities of a single member of the institutional protection scheme are subject to
mutualization across institutional protection scheme members”.

This circumstance should be acknowledged to avoid unjustified additional own funds being charged to IPS
members and to maintain a level playing field with other organizational structures and non-banks.

Q3. What are your views with regards to the proposal for the Financial component? To which extent are you
carrying out operations or making accounting choices as referred to under paragraph 2, point a) of Article 9 of
this draft RTS? Are you carrying out operations or making accounting choices, other than those specified under
paragraph 2, point a) of Article 9 of this draft RTS, that could justify the use of the PBA? Please explain and
provide arguments for your answer.

Calculation of the Financial component

The EBA has retained an accounting approach as the approach by default that institutions shall apply to
calculate the financial component and considered the prudential boundary approach as a derogation.

Generally, the opportunity to make use of common accounting standards such as IFRS is welcome where
members will follow this approach. Overall, a PBA based on an accounting standard (e.g. IFRS trading income)
is a practical solution as it allows following the accounting standards by performing the suggested adjustments
to the AA. Not only is accounting data readily available for institutions, but it is also attested, consistent and
transparent and thus builds a functionally valid basis for calculating the FC.
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At the same time, we understand the regulators' intention to avoid regulatory arbitrage once a method is
chosen and not to leave the choice to one approach or the other. However, we would like to emphasise that
the CRR Il has maintained both methods for good reason, since they are appropriate depending on the
nature of the transactions.

Indeed, the CRR3 mandate in Article 314(6)(a) requires the EBA to develop draft regulatory technical standards
to specify “the components of the business indicator, and their use, by developing lists of typical sub-items,
taking into account international regulatory standards and, where appropriate, the prudential boundary
defined in Part three, Title |, Chapter 3”. Moreover, Article 314(4) requires that the trading book component
(TC) of the financial component (FC) be defined “as appropriate either in accordance with accounting
standards or, in accordance with Part three, Title I, Chapter 3, including on trading assets and trading
liabilities, from hedge accounting, and from exchange differences”. This wording was the result of discussions
between the co-legislators to ensure that approximations that appear when the Business Indicator only relies
on the accounting information, can be avoided relying on prudential information. However, it seems that the
EBA RTS, as drafted, might go beyond the level 1 requirements, by proposing to make the financial component
defined in accordance with accounting standards the default approach and requires a derogation based on
several conditions for the use of the prudential boundary approach even though both the definition of the
financial component and the related EBA mandate above require a prudential definition as appropriate.

Accordingly, where any condition to use the prudential boundary approach is no longer met, a bank would
have to reverse to the accounting approach and shall not use the prudential boundary approach in the
following three years. Given the very dynamic nature of trading transactions, the fact that there is no
unwarranted increase in the financial component in a given year should not preclude an institution from using
the prudential boundary approach for the following three years where there may indeed be unwarranted
increases due to the use of the accounting approach. This requirement appears to be above and beyond the
requirements of the text.

Therefore, we suggest that the EBA adheres to the optionality laid down in the Level 1 text and that, according
to the fact that the approach used is consistent from one financial year to the next, the EBA clarifies the
circumstances under which a passage from one approach to another is permitted.

In addition, an impact in term of RWA between the accounting approach and the prudential boundary
approach could only be observed in situation where the TC and the BC are in opposite sign as the global P&L
will be the same in both approaches. That could, depending on the activities of the institution, happens only
years where large market moves are observed and not every year.

We suggest the followings amendments:
Article 9

“a) certain types of operations performed, or accounting treatments eheices adepted, including the economic
hedging of fair value through profit loss positions or the no bifurcation of derivatives embedded in host hybrid
or in structured financial instruments, could lead reswt in an unwarranted increase of the financial component
when using the accounting approach;”

Article 13

“c) The description of the types of operations performed or accounting treatments cheices-adopted which
could cause the an unwarranted increase of the financial component and the institution's expectations on their
development”
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As by construction, regulatory arbitrage will only happen in crisis situation where (i) the accounting approach
is chosen (ii) only one of the prudential banking P&L or prudential trading P&L is negative and (iii) the P&L loss
of the negative component is partially or totally offset by the positive component (the other one). The
introduction of the article 14 “reversal to the accounting approach” is inappropriate. Indeed, regulatory
arbitrage will be the case where an Institution put himself in the incapacity to respect the article 9(2) in time
of crisis and revert to the accounting approach.

It will be more appropriate to only include consistency over time on the approach chosen and requiring prior
notification to the competent authority before switching from prudential boundary approach to accounting
approach.

A revised article 14 would prevent all regulatory arbitrage (based on paragraph that already exist in the CRR):
“Article 14 Reversal to the accounting approach:

An institution shall use, consistently over time, the accounting approach or the prudential boundary
approach. An institution shall require prior notification to the competent authority before switching
from prudential boundary approach to accounting approach in accordance with the notification process
in the article 15.”

Scope of entities applying the prudential boundary approach (PBA)

According to the draft RTS on the components of the Business Indicator, the prudential boundary approach to
be permitted shall apply to all entities of the same consolidation group.

However, for entities with little or no market activities or when accounting portfolios are in line with prudential
portfolios, it would be operationally difficult to apply the prudential boundary approach due to the
documentation to be provided and due to the policies and procedures constraints compared to the benefits
expected, while using FINREP would be easier.

Therefore, we believe that institutions should be allowed to choose the appropriate approach in those specific
cases, provided that the approach used is consistent from one financial year to the next and that the approach
would change only under specific or rare circumstances.

The proportionality principles should be duly considered, allowing to ensure consistent application avoiding
cherry picking at the group level without undue implementation costs. In fact, some entities in the prudential
Group may have differences between their accounting and prudential perimeters but with limited
unwarranted increase of the financial component. For example, according to art. 325(4), an institution may
use a combination of the simplified approach with other approaches at consolidated level to calculate the own
funds requirements for market risk. For those entities the cost of implementation largely overseed the benefit.
The threshold proposed correspond to simplified standardised approach to calculate the own funds
requirements for market risk.

1325a “Conditions for using the Simplified Standardised Approach’;

An institution may calculate the own funds requirements for market risk by using the simplified standardised approach referred to in
Article 325(1), point (c), provided that the size of the institution's on- and off-balance-sheet business subject to market risk is equal to
or less than each of the following thresholds, on the basis of an assessment carried out on a monthly basis using data as of the last day
of the month:” ;

(a) 10 % of the institution's total assets;

(b) EUR 500 million.
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We suggest the followings amendments to article 9:

[.]

c) all the other institutions included in the same prudential consolidation apply the prudential boundary
approach. By derogation, accounting approach may be retained for institution with no or not significant
trading book that do no supersede the lower of the following thresholds:

- 10 % of the institution's total assets,
- EUR 500 million.

Institutions shall start applying the prudential boundary approach subject to the thresholds set out in
this Regulation on the next reporting reference date after those thresholds have been exceeded on two
consecutive reporting reference dates. Institutions may stop apply the approach subject to the
thresholds set out in this Regulation on the next reporting reference date where they have fallen below
the relevant thresholds on three consecutive reporting reference dates.

Notification process

More specifically, we would like to highlight the 90 days timing constraint related to the intention to use the
prudential boundary approach that institutions shall notify to the competent authorities before its
implementation. We question how supervisors will be able to give prior authorisation to institutions so that
institutions can apply the prudential boundary approach to calculate the financial component, when the
finalisation of the draft technical standard and submission to the Commission are only scheduled for the end
of 2024. Indeed, institutions have 90 days before the implementation date to notify the supervisors of their
intention and submit a documented file (P&L monitoring with the prudential boundary, impact of the choice
of method, independent audit, etc.). However, based on an implementation date of end-2024, institutions
should be submitting their documented files as early as September, even though the technical standard has
not yet been published.

Finally, the notification process seems very cumbersome, especially as all the requirements (points (a) to (h)
of Article 13.2 of the RTS) should be reviewed annually. All these requirements should only be required for the
initial notification of the intention to use the PBA and the annual review should be limited to the independent
review on the fulfilment of the conditions to use the PBA (point (h) of Article 13.2 of the RTS).

Q4. What are your views with regards to the proposal for the specification of the items to be excluded from the
BI? Please explain and provide arguments for your answer.

According to our understanding, Art. 16 of the consultation paper defines elements that, in contrast to Art.
314 (5) CRR, should be included in the calculation of the BIC. This can, in some cases, lead to considerable
implementation efforts on the part of the institution, as the information requested here is usually not readily
available. From a practical point of view, this goes hand in hand with the additional effort outlined in the
answer to Q2.

Q5. What are your views with regards to the proposed mapping of the Bl items to the FINREP cells? Please
explain and provide arguments for your answer.

The mapping carried out in this context between the Bl components in accordance with Art. 316 (6) CRR IlI-E
and the FINREP templates in accordance with Annex Ill and IV of the reporting ITS is based on the reporting
items of a full FINREP report. However, many institutions report FINREP as data point or simplified approach
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users. A review of the mapping has shown that the majority of the reporting items referenced here cannot be
reported by data point or simplified approach users on the basis of this mapping. A corresponding mapping
should therefore also be provided for these institutions.

Q6. What are your views with regards to consider the financial statements used for the final valuation as the
only reference for the acquisition of activities under the baseline approach (i.e. full historical data)? Please
explain and provide arguments for your answer.

NA

Q7. What are your views with regards to the proposed three alternative calculation approaches instead of a
unique alternative approach to be defined? Please explain and provide arguments for your answer.

NA

Q8. What are your views with regards to not providing any alternative method but adjustment to the effective
perimeter of the disposal? Please explain and provide arguments for your answer.

NA

Q9. What are your views with regards to the inclusion of a threshold? Please explain and provide arguments
for your answer, as well, if applicable, further evidence on situations where Bl adjustments as set out under
articles 1 and 2 would not be feasible or deemed excessively cumbersome and identify potential consequences
on the dynamics of the European financial markets.

NA

Q10. What are your views with regards to the basis for the calculation of the threshold? Please explain and
provide arguments for your answer.

NA

Q11. What are your views with regards to the level you consider would be appropriate for the threshold? Please
explain and provide arguments for your answer.

NA
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For further information or questions on this paper, please contact:

Mr. Volker Heegemann, Head of Department (volker.heegemann@eacb.coop)
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