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Questions  
 
Question 1: What is the materiality of the pre-sale and pre-lease contracts that 
would not have the expected characteristics of legally binding contract? 
 
The guidelines on ADC exposures to residential property under Article 126a (2) 
a) of the CRR are meant to specify the conditions for assigned a risk weight of 
100% for ADC exposures where a legally binding "pre-sale" or "pre-lease" 
contract containing certain credit risk-mitigating factors has been concluded. 
 
Even though the EBA has not received a mandate to further specify what 
constitutes inter alia a "pre-sale contract", the EBA considers such contracts as 
preliminary to a sale contract where the buyer is allowed to terminate the 
contract "instead of proceeding with signing the sale contract", cf. section 1.1 
(explanatory text) of the draft guidelines. Furthermore, the EBA considers that 
the "pre-sale" contracts must "specify the sale contract and sale price", and 
that the cash deposit "should be substantial enough to serve as an incentive for 
the purchase to convert the pre-sale ... contract into a sale ... contracts", cf. 
section 1.1.  
 
For some ESBG jurisdictions, this distinction is important. For instance, in 
Norway, contracts to purchase a property – fully developed or under 
acquisition, development, and construction – are legally binding without a 
general right of recourse, as any other contracts. Such contracts are final and 
not converted to other contracts, and allow no possibility to be terminated by 
the buyer. In addition, the buyer is fiscally responsible to cover any market 
losses faced by the developer in case of default on the contract. As such 
contracts may not be terminated by the buyer, we assume that the 
requirements in the guidelines relating to substantial cash deposit will only be 
relevant for the Norwegian market in as so far, the relevant contract is 
structured as “letter of intent” or similar where the developer bears a legal risk 
for the subsequent conclusion of a binding sales contract. Our understanding is 
hence that in order to qualify for a 100% risk weight in accordance with article 
126a (2) a) only the requirement of “significant portion of total contracts” is 
relevant. This is also in line with the current practice of Norwegian authorities, 
where a 100% risk weight is assigned to exposures where the borrower has 
entered into legally binding sales contracts that cover more than half of the total 
loan amount. It would be helpful if these clarifications were included in the final 
guidelines. 
 
Regarding pre-lease contracts where a prospective tenant enters into a 
preliminary contract or a “letter of intent” and pays a cash deposit subject to 
forfeiture if the contract is terminated is not market practice in the Norwegian 
market. If lease contracts are signed with future tenants of a property, these 
would be regular lease contracts, usually with a period of notice of three 
months. Our understanding is that these lease contracts, as for the 
aforementioned sales contracts, are not subject to the requirement of 
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substantial cash deposit – only the requirement of “significant portion of total 
contracts”.  
 
Also, it is worth noting that legally speaking, pre-lease contracts are prohibited 
in some countries. 
 
ESBG members also suggest that a clarification of the phrasing “legally binding, 
except mandatory withdrawal rights of the buyer” would be helpful. For 
example, the Austria law regulating the drawing plan and securisation of 
disbursements according to the construction progress 
(Bauträgervertragsgesetz) regulates certain withdrawal rights for the buyers 
without a fee or other compensation for the developer, all development projects 
would be subject to this regulation. 
 
A similar situation applies for the Swedish market where the Tenant-Owned 
Housing Act regulates those situations in which the buyer has the right to 
withdraw from the pre pre-advance agreement and the occupancy agreement. 
Since these rights cannot be waived by contract this should be clarified in the 
guideline. 

 
 
Question 2: Do you agree with the approach proposed to specify the term 
“substantial cash deposit”? 
ESBG understands that it would be helpful if the EBA could clarify whether the 
threshold for the ratio “CD/SP” is to be applied on a contract-by-contract basis 
or on an aggregated level of contracts basis, i.e., the aggregated amount of 
cash deposits for all up-to-date signed and legally binding pre-sale contracts 
and the aggregated amount of sales price for all up-to-date signed and legally 
binding pre-sale contracts. For instance, in Sweden, it is still common that the 
cash deposit paid is an absolute amount irrespective of the sales prices of the 
apartment/house. 
 
Further to the comments concerning Sweden in question 3, are there any 
criteria that need to be fulfilled concerning the timing of the payment of the 
cash deposit? 
 

 
 
Question 3: Do you consider the 10% ratio to be appropriate for the 
determination of the ADC exposures benefitting from the lower risk weight? 
 
In some jurisdictions, such as Austria, there are no penalties at the moment, 
except the compensation for proven expenses, as indicated in our answer to 
question 1. 
 
In other jurisdictions, the maximum level of cash deposit is constraint by legal 
requirements. For example, in France, cash deposits are limited to 5 % of the 
sale contracts as defined by the consumer protection act for residential market. 
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In Sweden, furthermore, the market standard is that the cash deposit is paid in 
several steps (please see comment on question 2). Initially a pre-advance 
agreement is signed and a fee is paid. The fee can amount to (50,000 – 100,000 
SEK) or 2-3 per cent of the sales prices. It will seldom amount to 10 per cent of 
the sales price. Should the contract be terminated by the buyer the paid cash 
deposit will be subject to forfeiture unless any of the conditions for termination 
according to the Tenant-Owned Housing Act are fulfilled. 3-6 months prior to 
the date of access to the apartment/house an occupancy agreement is signed. 
The buyer then makes a payment of, at least, 10 per cent of the sales price. The 
initial cash deposit is deducted. 
 

 
 
Question 4: Do you have any concerns with applying a single ratio to all ADC 
projects? Are there any practical options the EBA should consider setting the 
ratio in a more granular way (e.g., threshold subject to case by case adjustments 
for either insufficient incentives or for non-enforceability of sufficient incentives 
but floored at potential market price deterioration over the relevant period) 
keeping in mind the simplicity of the Standardised Approach and the level 
playing field across institutions? If yes, please elaborate these options in detail. 
 
See answer to question 3. 
 
 

 
 
Question 5: Do you see any drawbacks in adopting the selected option? In case 
you prefer the alternative option, could you provide the rationale and an 
example of the calculation and estimation of the net present value of total 
payments? 
 
 
 

 
 
Question 6: Are there any other practices that should be considered by the EBA? 
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Question 7: Do you have any concerns with applying a single threshold to all 
ADC projects? Are there any practical options the EBA should consider setting 
the threshold in a more granular way, keeping in mind the simplicity of the 
Standardised Approach and the level playing field across institutions? If yes, 
please elaborate these options in detail. 
 
 

 
Question 8: Is the relation between the “substantial” cash deposit required for 
a pre-sale contract and the “substantial” cash deposit required for a pre-lease 
contract appropriate from your perspective? If, not, please explain why and how 
this relationship should be adjusted. 
 
 

 
 
Question 9: Do you agree with the approach of strict equivalence with respect 
to cash deposit proposed? Do you deem other forms equivalent to the cash 
deposit from a risk perspective? If yes, please explain. 
Art 126a para 3 regulates that EBA should specify, inter alia, the term “financing 
ensured in an equivalent manner”. In the draft guidelines, every single possibility 
of an equivalent to cash is excluded, thus making it impossible to use any other 
means of security. Guarantees issued by banks and other institutions that have 
a certain credit rating (e.g. investment grade) should at least be admitted. 
 
  

 
 
Question 10: Do you agree in using two different options for pre-sale/sale and 
pre-lease/lease contracts? 

 
 
In general, ESBG agrees with the suggested options.  
 
ESBG members assume that where no contracts meet the characteristics of a 
"pre-sale contracts", it is the sum of binding "sales contracts" that represents 
the decisive factor (numerator). This should be clarified by inserting the 
wording "and/or" between i. and ii. in section 14(a) of the draft guidelines. 
 
ESBG furthermore believes that it is important to note that the options 
suggested by the EBA may not be applicable in all jurisdictions. Therefore, some 
flexibility should be ensured in order to allow for more robust and consistent 
calculations. For instance, option 1, based on the credit facility, does not comply 
with the under-writing standards of some jurisdictions, such as Sweden. The 
credit-facility based ratio mixes different concepts; on one hand the progress 
of the project (i.e. the business risk of the project) and on the other hand the 
financing risk of the project. Not only does it not fit the current market practice 
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and underwriting criteria/standards in Sweden, but it might also throw the 
market out of balance and hence hamper the residential real estate market in 
this country.  
 
Considering the market specificities as the ones described above, we would 
kindly request the EBA to also consider option 3 as a way of measuring the 
“legally binding pre-sale contracts that amount to a significant portion of total 
contracts”, where other measuring options may not be practicable. CRR 3 
points out, on this matter, that the number of legally binding pre-sale contracts 
should amount to a significant portion of total contracts. 

 
 
Question 11: Do you see any drawbacks related to the proposed options under 
paragraphs 14to 16 of these Guidelines? 

 
The pre-sales resp. pre-rent quota of 50% is far above actual market standards 
and policies as adopted by the respective supervisory authorities. For example, 
in Austria, a quota of 30% is the market standard. In other markets, larger listed 
companies/company groups with an investment grade rating might have even 
a smaller quota than 30%. 
 
ESBG would like to request the EBA to address the following queries:   
 

• Does the phrasing “legally binding” in this section mean that the paid 
instalments are subject to forfeiture if the contract is terminated (if 
permitted by law)? 

 
• Does the phrasing “legally binding sale or lease contracts, including where 

the payment is made by instalments as the construction works progress, 
amount to a significant portion of total contracts;” suggest that payment 
of instalments is an alternative to cash deposits? Can a set-up with a pre-
advance agreement, which is linked to a fee, and an occupancy 
agreement, which is signed 3-6 months prior to the access to the 
apartment/house, and linked to a payment of a cash deposit amounting 
to, at least, 10 per cent of the sales price, be equivalent to the phrasing 
“instalments as the construction works progress”? 

 
Question 12: What is the materiality of ADC projects with mixed use foreseen? 
How are these projects structured and whether the proposed options raise any 
particular issues to be applied in practice? 

 
 
Normally, there is 1 credit contract for the sales part (term: 3-5 years), and 
another credit contract for the leasing part (term: up to 30 years), therefore the 
2 areas can be treated separately. 
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Question 13: Do you agree with the pros and cons on the different methods 
explained above? Are there any further issues that the EBA should consider? 

 
 
See answer to question 12. 
 

 
 
Question 14: Do you agree with the use of method B1 for the aggregation of 
pre-sale/sale contracts with pre-lease/lease contracts? Can method B1 be 
applied in practice using option 1 for pre-sale/sale contracts and option 3 for 
pre-lease/lease contracts? Is it possible to separately identify the amount of the 
ADC exposure used for financing housing units for sale or for lease? 

 
 
See answer to question 12. 
 

 
 
Question 15: Are there any other combinations of the options and methods 
considered by the EBA for aggregating pre-sale/sale contracts and/or pre-
lease/lease contracts that are preferable? 

 
 
See answer to question 12. 
 
 

 
 
Question 16: Which alternative should be considered for assessing whether, for 
a project where a mixed use is foreseen, the eligible pre-sale/sale and pre-
lease/lease contracts are a significant portion of total contracts? 

 
 
See answer to question 12. 
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Question 17: Do you foresee any practical impediments to include the 
verification that the developer only has a residual claim on the property in the 
underwriting standards? How could this “residual claim” feature be ensured in 
practice in your jurisdiction (e.g., SPV, pledge, mortgages, …)? Please provide 
reasoning, taking into account market practices and underwriting standards if 
you think that an adjustment of the EBA’s definition of obligor contributed 
equity is necessary. 
 
One of the possibilities of “obligor contributes equity” is subsidies. At the time 
of granting a loan, often these subsidies are not paid out (because they depend 
on the construction progress), but they are granted by the subsidy authority. 
Therefore, the legally binding granting act of the respective authority should be 
sufficient to be accepted as equity. 
 
If the wording “residual claim” refers to that the claim of the obligor is 
subordinated to the claim of the institution, then it might be helpful if the 
wording “subordinated” is incorporated into the section 19 of the GL or that it 
replaces the wording “residual claim”. 
 

 
 
Question 18: What are your views on the proposed threshold for determining 
the appropriateness of the amount of obligor-contributed equity? Please 
provide reasoning, taking into account market practices and underwriting 
standards if you think that an adjustment of the EBA’s proposal is necessary. 

 
The level of obligor-contributed equity is considered too high, compared to 
market standards in some ESBG member jurisdictions (for example, 20-25% 
equity ratio in Austria). It should therefore be set lower than 35% (e.g. 25%) for 
ADC exposures where the obligor intends to rent out the property. It is 
considered to be less risky to rent out a residential property than to sell a 
property with profit.  
 
It could also be argued that larger listed companies with an investment grade 
rating might be subject to a lower threshold based on a diversified source of 
external financing (issued bonds, bank loans). 
 

 
 
Question 19: Do you agree to use Approach 4 for identifying the appropriate 
amount of obligor-contributed equity? If not, what alternative options should 
the EBA consider? 

 
The denominator for calculating the appropriate amount of the obligor-
contributed equity is the residential property's "value upon completion". The 
obligor-contributed equity shall be investments such as cash, subsidies and 
grants, unencumbered readily marketable assets, expenses for development 
construction and land or improvements. However, at early stages in a 
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development project, the equity at risk is rather derived from the difference 
between the total estimated costs of the construction of the residential 
property, and the total loans provided by the banks for the project. Thus, 
obligor-contributed equity should not be limited to already contributed equity. 
In some cases, the difference between total costs of the project minus total 
loans is a more appropriate reference to determine the equity risk of the 
developer.  
  
In any event, guarantees and other form of collateral should be added to the list 
of "investments", cf. section 19 of the draft guidelines. It is difficult not to view 
such guarantees as a sufficient obligor-contributed equity as long as the money 
paid by the guarantor may be reclaimed to the obligor.    

 
 
Question 20: Do you see any rationale for setting different threshold levels? 

 
The proposed regulation that the privileged RWA of 100% can be applied also 
subsequently according to the number of (pre)-sales contracts should be 
applied also to a possible increase of (pre-)rent contracts and contributed 
equity as well. 
 
 
 

 
 
Question 21: Do you agree with the adjusted criteria for public housing or not-
for-profit entities? 

 
 
Art 126a para 3 provides for “taking into account the specificities“ of the 
mentioned entities, referring to all of the terms that are specified in these draft 
guidelines. 
 
In the draft, however, only the terms regarding (pre-)rental contracts are 
specified, leaving unspecified the term “appropriate amount of obligor-
contributed equity” which is a clear task assigned by the legislator. 
 

➢ Therefore, we urge to specify also the term “appropriate amount of 
obligor-contributed equity” for public housing resp. not-for-profit 
entities.  

➢ An equity ratio of 15% should be sufficient, reflecting the very low risk 
profile of these developers, as compared to market-driven development 
companies. 

 
Moreover, the proposed “significant number of legally binding contracts” should 
be defined in another way, because at the time of granting a loan (i.a. 2-3 years 
prior to completion of the building), no binding rental contracts are concluded. 
(They are concluded in the 6 months prior to completion). When it comes to 
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public housing it is quite unusual to require a cash deposit as the purpose of the 
public housing is public benefit where also tenants with a weak position in the 
housing market must be attracted. 
 
Therefore, waiting lists without penalties should be sufficient, since no binding 
(pre)contracts exist at the time of granting the loan.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Doc 026 – Annex I  JDI 
Vers. 4 
 
 

11 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
About ESBG (European Savings and Retail Banking Group) 
 
ESBG is an association that represents the locally focused European banking sec-
tor, helping savings and retail banks in 17 European countries strengthen their 
unique approach that focuses on providing service to local communities and 
boosting SMEs. An advocate for a proportionate approach to banking rules, ESBG 
unites at EU level some 871 banks, which together employ 610,000 people driven 
to innovate at 41,000 outlets. ESBG members have total assets of €6.38 trillion, 
provide €3.6 trillion loans to non-banks, and serve 163 million Europeans seeking 
retail banking services.  

Our transparency ID is 8765978796-80. 
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