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The Italian Banking Association (ABI) would like to thank the European 
Banking Authority (EBA) for providing the opportunity to comment on 
the draft implementing technical standards (ITS) for uniform reporting 
under Regulation (EU) 886/2024 (Instant Payments Regulation – IPR). 
 
As a general comment, we are concerned about the deadline of the 
reporting obligation as set out in the IPR (9 April 2025) considering 
that: 

• The consultation will end on October 31st and EBA intends to 
submit the final draft to the Commission only by the end of this 
year (despite the publication expected to take place in June 2024 
according to the IPR provisions); 

• After the publication of the final version of the ITS, clarifications 
are expected from the National Competent Authorities, which in 
some cases still have to be appointed; 

• PSPs will have to duly implement these requirements with a huge 
impact on their internal systems, and it seems unfeasible to meet 
this deadline with such a short timeline.  

 
Please find below our comments: 
 

1. Scope of the ITS 

Question 1: Do you perceive that the reporting requirements 
adequately cater for the situation where the PSP has already reported 
the same data to the authorities? 

We highlight that some of the information goes beyond the scope of 
Art. 15(3) of the Instant Payment Regulation (IPR) even if para. 13 of 
the EBA Consultation Paper clarifies that the reporting should refer to 
Art. 15(3) but also 15(4) and 15(2). 

Furthermore, some of the information under the proposed IPR 
reporting is already being communicated by the Payment Services 
Providers (PSP) to their competent authorities under existing reports. 

It is therefore critical that the reporting under the various applicable 
(local) laws and regulations is streamlined (as regards, for instance, 
the scope of application, or the definitions) to ensure data minimisation 
and to avoid duplication of reporting that would create excessive 
burden for the industry. 
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We strongly support the general principle in paragraph 13 of the 
Consultation Paper, allowing the NCAs to indicate to the PSPs in their 
jurisdiction where they can provide a link or reference to data already 
reported, aiming at evaluating whether a single flow approach can be 
envisaged. 

 

 
2. Credit Transfers 

 
Question 2: Do you consider the reporting requirements proposed in 
templates S 01.00 and S 02.00 to be suitable for carrying out a robust 
analysis and to strike an appropriate balance with the competing need 
to avoid excessive reporting burden for the industry? 
 
We believe that the reporting requirements proposed in templates S 
01.00 and S 02 guarantee an appropriate balance between the needs 
at the basis of this reporting and the competing necessity to avoid 
excessive reporting burden for the industry. 
 
However, we have several comments and requests for clarification as 
regards the items in Annex I (reporting templates) and in Annex II 
(Instructions for PSPs): 
 
Template/Instructions S 01.00: 

• It should be clarified which PSP is requested to report each item 
in this template in order to avoid duplication of reporting which 
would create unnecessary and unjustified burdens for PSPs (e.g., 
it seems that items 0010-0030, 0050-0070, as well as item from 
0290 up to 0400, should be reported by the payer’s PSP only). 
Full alignment with the Regulation (EU) 2020/2011 of The 
European Central Bank- amending Regulation (EU) No 
1409/2013 on payments statistics 
(ECB/2013/43) (ECB/2020/59) should be foreseen; 

• We assume that only credit transfers that fall in the scope of 
Regulation (EU) 260/2012 should be reported (no payment 
transactions carried out between and within PSPs, nor payment 
transactions processed and settled through large-value payment 
systems,….). We suggest clarifying this.   

• We understand that the total number/value of credit transfers 
should be reported in the national currency (meaning Euro/Non-
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Euro depending on the currency that is used in a specific country) 
and in Euro (for PSPs in a country where Euro is not the main 
currency). We suggest clarifying how all the sub-items in this 
section should be provided taking into account the distinction 
above.     

• We understand that the total number/value of credit transfers 
from payment accounts held by consumers and the total 
number/value of credit transfers from payment accounts held by 
PSUs other than consumers are a subset of the total 
number/value of credit transfers (i.e., item 0090/0110 + item 
0130/0150 = item 0010/0030). If this is the case, we suggest 
making it clear. 

• Items 0170 – 0210: it is unclear why, in Annex II, reference is 
made to credit transfer “initiated by a payee”. We suggest 
deleting it (“0170: Total number of domestic credit transfers -  
Total number of credit transfers initiated by a payer or by a 
payee, where the payer’s PSP and the payee’s PSP are located 
in the same Member State” – “0210: Total number of cross-
border credit transfers  - Total number of credit transfers initiated 
by a payer or by a payee where the payer’s PSP and the payee’s 
PSP are located“). Otherwise, we suggest clarifying which kind of 
credit transfer initiated by the payee the ITS is referring to. 

• Item 0250 - 0270: this item should refer to transactions in Euro, 
as it is correctly stated in the title of the item, regardless of the 
currency of the payment account. The reference in Annex II is 
not correct and should be modified as follows: “0250: Total 
number of credit transfers in Euro - Total number of credit 
transfers from in Euro accounts. Data to be provided only 
where a PSP is located in a non-euro Member State” - “0270: 
Total value of credit transfers in Euro - Total value of credit 
transfers from in Euro accounts, expressed in Euro. Data to be 
provided only where a PSP is located in a non-euro Member 
State”.  

• Items 0290 up to 0400: a full alignment with the Regulation (EU) 
2020/2011 of The European Central Bank- amending Regulation 
(EU) No 1409/2013 on payments statistics 
(ECB/2013/43) (ECB/2020/59) should be foreseen. In this 
Regulation, data reported under ‘initiated on a single payment 
basis’ are further broken down by ‘ATM or other PSP terminal’, 
‘mobile payment solution’ and ‘online banking based credit 
transfers’. ‘ATM or other PSP terminal’ only includes non-
remotely initiated credit transfers while ‘mobile payment 
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solution’ and ‘online banking based credit transfers’ only include 
remotely initiated credit transfers. Credit transfers initiated in a 
file/batch are instead reported separately. 

Otherwise, while the distinction between different initiation 
methods seems useful, we highlight that more clarification on the 
different categories of payment initiation channels should be 
provided (i.e., an exhaustive list of channels and a clear 
description of them is needed, the difference between online 
banking and mobile banking should be clarified, it should be 
clarified where ATM transactions should be included). 
Furthermore, we suggest deleting the examples in Item 0330 as 
the scope of this reporting is credit transfer only; it is unclear 
why a reference to card payments is made. 

• Items 0410 up to 0480: we suggest removing these items from 
the reporting obligation, as SHA is the only charging principle in 
the EEA (i.e., each user pays his/her PSP; any other option where 
the charges are borne by the Originator or the Beneficiary only 
is not allowed). 

 
Template/Instructions S 02.00: 
 

• Same general comments reported under S 01.00 (bullet points 
from the first to the fourth) apply here. In particular, it should be 
clarified that the scope of this template includes only the level of 
charges applied to PSUs and that such charges should be 
reported by the PSPs both in their role of payer’s PSP (charges 
applied to the payers) and payee’s PSP (charges applied to the 
payees);  

• Items 0070 – 0100: price differentiation in the EU/EEA is not 
permitted, therefore these items shall not be required; 

• Items 0070-0090: it is unclear why, in Annex II, reference is 
made to credit transfer “initiated by a payee”. We suggest 
deleting it (“0070: Total value of charges for domestic credit 
transfers - Total value of charges for credit transfers initiated by 
a payer or by a payee, where the …..” – “0090: Total value of 
charges for cross-border credit transfers - Total value of charges 
for credit transfers initiated by a payer or by a payee, where 
the …….”. Otherwise, we suggest clarifying which kind of credit 
transfer initiated by the payee the ITS is referring to.                                                          
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• Items 0190 – 0220: the data requested do not seem appropriate 
for IPR. Please refer to the comment above related to Items 0410 
up to 0480 in Template S 01.00 

 

 
3. Payment Accounts 

 
Question 3: Do you consider the reporting requirements proposed in 
templates S 03.00 to be suitable for carrying out a robust analysis and 
to strike an appropriate balance with the competing need to avoid 
excessive reporting burden for the industry 
 
We believe that the reporting requirements proposed in template S 
03.00 guarantee an appropriate balance between the needs at the 
basis of this reporting and the competing necessity to avoid excessive 
reporting burden for the industry. 
 
However, we have several comments and requests for clarification as 
regards the items in Annex I (reporting templates) and in Annex II 
(Instructions for PSPs): 

• It should be clarified which kind of payment accounts should 
be reported (payment accounts in euro and in other 
currencies, payment accounts held by all segments of PSUs, 
...). 

• It should be specified which kind of charges/fees should be 
included in 0020 (charges for the maintenance of payment 
accounts) and 0030 (total charges for a payment account); 
reference to the PAD provisions on Transparency is needed to 
achieve uniformity in the reporting. 

• We understand that the total value of charges under items 
0020 and 0030 is always the sum of the overall fees reported 
in the FID/SOF for the payment accounts that are in the scope 
of the reporting. If this is the case, we suggest clarifying it. 

 
 
Question 4: Do you consider that the reporting requirements on the 
charges for payment accounts and credit transfers will allow for a 
robust analysis of charges for such individual financial services where 
they are provided as part of a package of services? How could 
robustness be improved to strike the right balance between collecting 
relevant data and not overburdening the PSPs? 
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The same comments provided for questions 1, 2, and 3 apply here. 
 
 
 

4. Share of rejected transactions 
 
Question 5: Do you agree that, in light of the aims of the underlying 
regulation, there is a need for template S 04.00 to collect data on the 
number of rejected transactions on the side of the payer’s and payee’s 
PSP prior to the application of the IPR amendments to SEPA Regulation, 
and rejected transactions on the side of the payer’s PSP, and frozen 
funds on the side of the payee’s PSP, after the application of the IPR 
amendments to SEPA Regulation? 
 
 The Consultation Paper clarifies that:  

• the “number of rejected or frozen transactions” pertains only to 
the provision as per Article 5d (1), i.e., to the systematic and 
immediate verification of whether any of the payment services 
users (PSUs) are persons or entities subject to targeted financial 
restrictive measures;  

• rejected transactions based on other types of restrictive 
measures according to article 5d(2) are not to be included in this 
report. 

Then there is an essential point that should be clarified as it affects not 
only the IP but it is a matter of the outmost importance that may 
involve all the payments related to sanctioned persons. 

In particular, according to what is stated above and to the specific 
wording of the question, it seems that on the side of the payee’s 
PSP, the PSPs will have to report the number of rejected transactions 
before the adoption of the IPR (from 26 October 2022 up to 8 January 
2025) and the number of frozen transactions after the entry into 
force of the new sanction screening requirements (as of 9 
January 2025). We would welcome clarification on whether our 
understanding is correct. 
 
Conversely, it should be explained if also the rejection of instant credit 
transfers is possible in case the payee is subject to restrictive measures 
adopted by the EU in accordance with art. 215 TFEU. In other words, 
clarification should be provided on how the payee’s PSP must behave 
when receiving an incoming instant payment and how – consequently 
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- rejections and frozen funds should be reported (before and after the 
entry into force of the IPR sanction screening measures). 
 
Instead, on the side of the payer’s PSP, we highlight that such cases of 
rejections never occur, as for a payer subject to restrictive measures 
adopted by the EU in accordance with art. 215 TFEU the PSP is 
prohibited from executing the transaction (instead of the transaction 
being rejected). This is also true in the case of transaction-based 
sanction screening verifications before the adoption of the IPR. 
Therefore, we suggest deleting items from 0040 to 0060. 
Furthermore, comparing the absolute number of rejected transactions 
in two different years may not be indicative of the application of EU-
wide targeted financial restrictive measures. The number of rejected 
transactions may be high or low, based on the number of targeted 
persons or based on the number of transactions initiated by or directed 
at these persons. Other factors may play a role as well, e.g., a high 
number of non-EU issued sanctions that impact the operations of a PSP 
that has a strong nexus with the sanction issuing country (not only 
because of, e.g., presence, but also because of the fact of servicing 
business related to such country, dependency of access to such 
country’s clearing). 

In addition, we remark that the request to report historical information 
would require a significant effort for the PSPs in order to retrieve such 
information. 

 

 

Regarding pre-IPR transaction rejections, it may be useful to consider 
that in some countries, based on local convention, domestic 
transactions were not screened as all PSPs were subject to the same 
supranational and national sanctions laws and regulations.  
 
 
 
Question 6: Are the instructions and templates in Annex I and II clear 
to you or do any of the terms therein require to be defined further? 
 
Comments to question 5 apply here. 
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Question 7: Do you perceive the reporting requirements to be 
proportionate? Is there information contained in the templates that is 
overly burdensome to report? 
 
Please see our comments on Questions 1 and 5. Reporting under the 
numerous relevant laws and regulations has grown dramatically. The 
purpose is sometimes not clear and the amount or the sort of data 
required is sometimes not proportionate or relevant to the purpose. 
 
 
 

5. Additional comments 
 
Question 8: Do you have any other comments on the reporting 
requirements proposed in this CP? 
 
Although it is positive that the templates/instructions are drafted under 
the principle that the reporting burden on the PSPs should be limited 
as much as possible, some clarifications are needed, especially on the 
scope of reporting, the terminology that is used in the consultation 
paper, and the instructions related to the information that will have to 
be reported to the competent authorities. Such clarifications on the 
scope of reporting as well as a clear definition of the terms are essential 
to assess properly the impacts and burden of the draft templates on 
the PSPs. 
Furthermore, in the case of groupings, it should be specified if the 
reporting needs to be performed by each legal entity or can be 
executed by the holding company. 
 
 


